Brugernavn: Kodeord:
Er der forskel på Ving tsun, Wing Tsun og Wing chun? // Martialarts.dk
Er der forskel på Ving tsun, Wing Tsun og Wing chun?
The Brazilian Jiu Jitsu Globetrotter
Denne tråd er vist 4428 gange og besvaret 23 gange

(Du skal være logget ind for at kunne abonnere på tråde)
24/4-2016, 11:52Antal indlæg: 3
Online 0d 1t 50m


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


Tænkte på om der er forskel på Ving tsun, Wing Tsun og Wing chun?
27/4-2016, 23:05

Kan Ryu

Antal indlæg: 169
Online 1d 1t 5m
København
www.jinenkan.d...


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Ninjash ID #514356
Nej, kinesisk er ikke et sprog med romanske bogstaver, derfor ser man det ofte stavet forskelligt.
Det er det samme, men er selvfølgelig forskel på hvordan man modtager og videregiver lærdom.


---
The best way to fight evil, is to make energetic progress in the good. - I Ching
28/4-2016, 9:27

Christian Grau...Antal indlæg: 11689
Online 102d 3t 40m
Saint Barthélem...
Saint Barth BJJ
www.BJJglobetr...


Sort forumbælte
(5000+ indlæg)


Graugart ID #514359
Hver stavemåde repræsenterer en tidligere elev, der er kommet højt nok op i fantasi-graderne til at synes det var på tide ikke længere at betale til sin nu næsten ligeværdige instruktør, men i stedet bryde ud og starte sin egen forretning med at opkræve penge fra folk i bunden af hierakiet.

Det er en oldgammel tradition der kan spores mange tusinde år tilbage og stadig lever i bedste velgående
28/4-2016, 13:53

Ove S. Nielsen

Antal indlæg: 2484
Online 10d 7t 49m
Brøndby Strand
Strandens Selvf...


Lilla forumbælte
(1500+ indlæg)


Oldingen ID #514361
@ Graugart:

Og


---
Utallige farer har grusomt skuet mig ind i ryggen.
8/5-2016, 9:51

Brian Nielsen

Antal indlæg: 91
Online 0d 5t 23m
Slagelse


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


Briannielsen ID #514400
Hahaha. Det må man sige, at der er en del sandhed i

Den lidt mere konstruktive vinkel på det er, at der findes vel efterhånden 1.000 forskellige wing chun organisationer/systemer. Som Ninjash er inde på, så er der stor forskel på de forskellige systemer. Wing chun er kungfu. Og kungfu i sig selv er meget varierende i sine stilarter. Jeg læste engang, at wing chun er den kungfu stilart, der findes flest afarter af. Om det er rigtigt, ved jeg ikke, men det lyder plausibelt i forhold til den heftige 90'er kampagne der blev søsat med wing tsun som værende verdens mest effektive selvforsvarssystem.

Om samtlige 1.000 afarter af wing chun er opstået ud fra et økonomisk perspektiv, må være usagt. Men der kan være andre ting på spil. Præstige i at være den øverste i et system f.eks. At man finder ud af, at der for en selv, er nogle ting, der fungerer bedre på anden vis, som man kun kan implementere, hvis man laver sit eget osv osv.

For det utrænede øje kan det meget nemt ligne hinanden, men for os som har trænet det i en menneskealder, så er de små variationer tydelige. Det drejer sig om alt fra om, du har din arm i bong sau i 90 grader eller 110 grader, hvordan man står, sparker osv. Der er mange små variationer, som kun det trænede øje vil lægge mærke til.

Jeg trænede i 12 år on/off wing tsun under Dai-Sifu Allan Jensen i Kbh (det største i dk/Skandinavien). Da jeg på et tidspunkt havde været væk et års tid pga skader og kom tilbage, havde systemet ændret sig markant. Det var ellers lige blevet foretaget ændringer, som gjorde at man lige skulle have noget ind på rygraden og så blev det ændret igen. Der var stor forskel. Grunden til ændringerne er, at systemet er dynamisk og det synes jeg er fedt. Finder man noget, der virker bedre, så implementerer man det. Jeg prøvede en enkelt gang Practical wing chun. Vildt meget anderledes.

Summa summarum så følger der med de forskellige navne og organisationer forskellige bud på wing chun. Og det kan godt være, at det drejer sig om vinklen på din arm i en bestemt funktion varierer 10 grader fra system til system, men det kan nemt betyde forskel i effektivitet.
10/5-2016, 0:55

Kan Ryu

Antal indlæg: 169
Online 1d 1t 5m
København
www.jinenkan.d...


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Ninjash ID #514404
Så vidt jeg kan forstå, er der to måder at skrive kampkunsten "wing tsun/chun" på kinesisk.
De betyder hhv. evig forår og syngende forår.
De hentyder begge til samme kampkunst.
På kinesisk kan man ikke ændre på dette skriftligt. Man kan sætte flere kanji på før eller efter, men så kommer der naturligvis også flere ord på. Fx. Sifu Ziou's Wing Chun Skole.


---
The best way to fight evil, is to make energetic progress in the good. - I Ching
11/5-2016, 14:28

Antal indlæg: 1287
Online 15d 8t 53m
Københavns Hist...
www.khfk.dk


Blåt forumbælte
(500+ indlæg)


Hoodlum ID #514407
Win Chung betyder "Syngende lussing"
11/5-2016, 20:28

ThomasAntal indlæg: 2270
Online 24d 4t 7m
Vanløse


Lilla forumbælte
(1500+ indlæg)


ThomasRohde ID #514409
Hvad virker bedst? Karate eller Wt?


---
Dans er da ok. Hvis man ikke har råd til at stå i baren.
14/5-2016, 5:44

Jesper Lundqvi

Antal indlæg: 1
Online 0d 0t 4m


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


JLQ ID #514425
"Wing Chun" er betegnelsen for en bestemt type sydkinesisk gong fu. Denne stavemøde er en uformel konvention, som er opstået i et forsøg på at gengive den måde navnet udtales på af kinesere.

Hvis man skulle følge nogle af den "offcielle" romaniseringssystemer, som akademikere har forsøgt at udvikle gennem tiden (Wade-Giles, Jyuetping, etc.) ville det blive stavet anderledes...

Stilens "rigtige" navn er &#35424;&#26149; og der findes ganske rigtigt forskellige versioner af stilen, af forskellige årsager. I HK og Kina romaniseres stilens navn typisk med enten Wing Chun, Ving Tsun eller også Wing Tsun - hvis man tager udgangspunkt i kantonesisk. Det er meget mindre problematisk, hvis ban benytter putonghua/mandarin, fordi der eksisterer et definitivt, officelt romaniseringsproblem. På mandarin hedder stilen Yong Chun.

De mere eksotiske stavemåder som Wing Tjun, Wing Tsjun, Ving Chun, Wyng Chun, og hvad man ellers kan støde på, har alle deres rødder i Europa, navnligt Tyskland, hvor personer, som af den ene eller anden årsag besluttede at forlade EWTO (formodentlig den største og kommercielt mest succesrige organisation i verden), men samtidigt beholdt dennes forretningsmodel, gradueringssystem, etc. Men eftersom der åbenbart foreligger en eller anden form for copyright på navnet WT eller WingTsun (etc.) i Tyskland, var de nødsaget til at finde et alternativt navn, for det produkt, de tilbyder.

I Kina, hvor der benyttes skrifttegn er dette ikke et problem overhovedet, og alle, der træner/underviser Wing Chun, bruger &#35424;&#26149; eller de simplificerede skrifttegn. Her differentierer man mellem forskellige grene og versioner af stilen ved at tilføje et navn, f.eks. "Pao Fa Lien Wing Chun", "Ban Chung Cho Ga Wing Chun", "Ling Naan Wing Chun", etc.

At Wing Chun skulle være den gong fu stil med flest variationer i verden, ville jeg tage med et gran salt eller to - i hvertfald hvis man betragter de forskellige grene og versioner, der findes i Kina og Hong Kong. Den store trang til at være kreativ, og "forbedre" stilen finder man først og fremmest i vesten.

For nogle år siden udgav Fatsaan Jeung Mo (Foshan Jing Wu) en "whitebook" over de versioner af stilen, der praktiseres i Kina (Guangdong), og her nævnes - så vidt jeg husker - 13 forskellige skoler.

Jeg har personligt set mange forskellige slags Wing Chun og mødt mange forskellige mestre ved forskellige lejligheder. På baggrund af dette, vil jeg sige, at der hovedsagligt findes nogle få overordnede "typer" af Wing Chun: Fatsaan Wing Chun, Gongjaau Wing Chun, Hoksaan Wing Chun og Seundak Wing Chun. Derudover findes der nogle specielle udgaver, der er vanskelige at klassificere, og som kun praktiseres af nogle få og "privat".

Indenfor hver af disse grene findes der forskellige fortolkninger, men hovedstrømningen er tydelig.

"Wing" og "Weng" er IKKE samme stil!

Ihvertfald ikke som de er blevet praktiseret 2-3, måske endda 4 generationer tilbage...

Problemet er, at det kan være svært at høre forskel på de to ( og &#27704 på kantonesisk, selv for kinesere (forskellige lokale dialekter). Så man kan finde nogle Wing Chun-folk, som bruger &#27704; (faktisk kun en gruppe, Chan Yu Min Siu Lam Weng Chun (Chan Yu Min var Yip Mans lærers søn) og nogle Weng Chun-folk (Siuheng Baan Jung Fung Siu Ching Wing Chun), som bruger &#35424;.

I stedet for at kigge på navne, bør man kigge på stilenes indhold, deres former, deres teknikker, ideer, koncepter og strategier for at sige, om de er ens eller om de har en eller anden relation til hinanden.

I øvrigt er det noget af en dårlig oversættelse at kalde "Wing Chun" for "Smukt Forår", som det typisk bliver gjort - årsagen til at folk i vesten tror, at det er stilens navn, skyldes at de folk, som oversatte navnet kun havde begrænsede evner til at levere en korrekt oversættelse. "Wing" betyder at "synge" eller "lovprise" (dvs. synge noget godt eller smukt om noget) eller udrykke noget i en smuk, poetisk form - har således intet med adjektivet "smuk" at gøre...
24/5-2016, 23:26Antal indlæg: 21
Online 0d 0t 13m


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


Sokrates ID #514454
Graugart

Tænker også at det er et ret ineffektivt system, der er da ingen der bevæger sig på den måde i en kampsituation?
Synes ærlig talt at det ser højst besynderligt og unaturligt ud. Og hvor er kraften i slagene?
25/5-2016, 14:04

ThomasAntal indlæg: 2270
Online 24d 4t 7m
Vanløse


Lilla forumbælte
(1500+ indlæg)


ThomasRohde ID #514458
SOKRATES skrev:
Tænker også at det er et ret ineffektivt system, der er da ingen der bevæger sig på den måde i en kampsituation?
Synes ærlig talt at det ser højst besynderligt og unaturligt ud. Og hvor er kraften i slagene?


Det skulle du have skrevet herinde for en 10 år siden. Så havde det været en endnu federe tråd end nu.


---
Dans er da ok. Hvis man ikke har råd til at stå i baren.
25/5-2016, 22:09Antal indlæg: 21
Online 0d 0t 13m


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


Sokrates ID #514467
Thomas Rohde

Det ser noget stift ud i bevægelserne, de bevæger hverken skuldre eller hofte?
31/5-2016, 22:28

AndreasAntal indlæg: 122
Online 1d 16t 9m
København
Filipino Kali A...
jkd.dk


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Filipino Kali ID #514499
[quote=SOKRATES]Det ser noget stift ud i bevægelserne, de bevæger hverken skuldre eller hofte?/quote]

Hvis du finder en af de bedre Wing Chun stilarter, der blandt andet forstår triangulering, er der faktisk betydeligt mere krop i end man umiddelbart tror og så er skuldre og hofte jo ikke den eneste måde at skabe power på.
1/6-2016, 18:41

AndreasAntal indlæg: 122
Online 1d 16t 9m
København
Filipino Kali A...
jkd.dk


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Filipino Kali ID #514508
@JLQ
Har du mulighed for at oversætte disse to?
3/6-2016, 2:11

Jesper Lundqvi

Antal indlæg: 3
Online 0d 0t 19m


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


JLQi ID #514510
Andreas,

de to sæt skrifttegn har nøjagtig samme betydning...

"Yong Chun" (mandarin)

"Wing Chun"/"Wing Cheun"/etc. (alt efter romaniseringssystem)

Den første version er "traditionel" kinesisk, dvs. den måde man skrev på, før skriftegnene blev simplificerede. De traditionelle skrifttegn bruges i områder, der ikke har været berørt af Kulturrevolutionen i Kina - Hong Kong, Taiwan, Singapore, Malaysia...

Den anden version er så den "simplificerede" form, dvs. de skrifttegn, der benyttes officielt i Kina.

mvh. Jesper(Har glemt mit kodeord, så derfor ny profil ;P)

3/6-2016, 2:40

Jesper Lundqvi

Antal indlæg: 3
Online 0d 0t 19m


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


JLQi ID #514511
Begge betyder at "synge" / "recitere is smuk form" / "lovprise" og "forår".
3/6-2016, 16:24

AndreasAntal indlæg: 122
Online 1d 16t 9m
København
Filipino Kali A...
jkd.dk


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Filipino Kali ID #514514
@Jesper

Tak for svaret.
19/7-2016, 0:01

Nico

Antal indlæg: 2
Online 0d 0t 14m
WT Center KBH.


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


PowerGlove ID #514675
Siden at jeg fandt det her WT relaterede emne, ville jeg ikke skabe en ny tråd bare for et enkelt spørgsmål.

Så her er det.

Eksisterer WT Center Århus stadigt ?? jeg har prøvet linket til deres hjemmeside www.wingtsun-aarhus.dk og den virker ikke.

Håber at I kan hjælpe.

Tak på forhånd.
---
I do not train to fight, I train so I dont have to fight..
20/7-2016, 0:32

Antal indlæg: 12276
Online 376d 14t 54m


Sort forumbælte
(5000+ indlæg)


David ID #514677
POWERGLOVE:

Here you go, buddy: http://vt-aarhus.dk

20/7-2016, 16:57Antal indlæg: 6
Online 0d 1t 28m


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


Mas A ID #514678
BRUGER skrev:
"Wing" og "Weng" er IKKE samme stil!

Ihvertfald ikke som de er blevet praktiseret 2-3, måske endda 4 generationer tilbage...


Her er en anden holdning. Starter omkring 4.38

https://youtu.be/_IEej1FpJwo[/youtu... skrev:


20/7-2016, 17:01Antal indlæg: 6
Online 0d 1t 28m


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


Mas A ID #514679
20/7-2016, 17:19Antal indlæg: 6
Online 0d 1t 28m


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


Mas A ID #514680
21/7-2016, 11:58

Jesper Lundqvi

Antal indlæg: 3
Online 0d 0t 19m


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


JLQi ID #514682
Der er mange meninger omkring mange ting i Wing Chun verden - det hjælper ikke, at røverhistorier og spekulationer bliver givet videre, som om de rent faktisk var faktuelle hændelser og begivenheder.

Når man beskæftiger sig med Wing Chun, eller endda gong fu historie generelt, er det vigtigt, at man forholder sig yderst kritisk til kilderne, hvis man vil have en ide om, hvordan ting rent faktisk hænger sammen.

Jeg har selv brugt en masse tid på at undersøge forskellige historier ved at opsøge folk for at stille dem spørgsmål og får at se, hvad de rent faktisk laver og en masse tid på at se på, hvordan forskellige historier passer sammen med hvad der rent faktisk kan dokumenteres via autentiske historiske primærkilder.

Til Cheng Kwong Sifu - hans Wing Chun baggrund er temmelig diversifikeret, Lok Yiu Wing Chun, så en unavngiven lærer, så Wai Zhek Yan og Loh Chi Woon (begge Siulam Weng Chun). Siulam Weng Chun har en lidt anden oprindelseshistorie end Wing Chun.

Specifikt if forhold til hvorfor nogle bruger "Wing" og andre "Weng", sagde Tang Yik Sifu, at denne forskel skyldes, at en vis Ou Gang, som havde lært Weng Chun af Wong Lo Jo i Dongguan, og så kom til Fatsaan, hvor han blev hyret af en lokal, indflydelsesrig bureaukrat til at lede en kampkunstforening for Dongguanesere bosat i Fatsaan, opdagede, at Leung Zaan underviste 3 former (Weng Chun er struktureret anderledes), og derfor mente, at Leung Zaan ikke kunne tillade sig at påstå, at han underviste i Weng Chun. Dette faldt Chan Wah Shun for øre, og han var ikke helt tilfreds og overvejede at udfordre Ou Gang til kamp. Imidlertid, holdt det faktum, at Ou Kang var chefinstruktør i Dongguanesernes kampsportsforening (de var kendt for deres stærke sammenhold) og at han havde gode forbindelser til myndighederne, ham tilbage fra at føre tanken ud i livet. Chan Wah Shun diskuterede dette med Leung Zaan, og de blev så enige om at kalde deres stil for Wing Chun i stedet for Weng Chun for at undgå problemer.


Tam Woon Biu Sifu (nr. 2 klip) fortæller en noget anden version end denne - kort sagt skyldes forskellen i navnene, at "Weng" Chun folkene skulle være blevet eftersøgt og anholdt af øvrigheden, og for at undgå dette, valgte Weng Chun folk så at kalde deres stil for "Wing" Chun i stedet..

Hm...

Hvilken en af disse skal man så tro på - husk på, at kinesiske gong fu folk gerne "pynter" lidt på historien for at få netop deres protagonister til at se godt ud eller have større betydning, end de måske rent faktisk havde.

F.eks. i Taam Sifus historie er der nogle uregelmæssigheder: 1) Naam Siulam Ji har aldrig eksisteret i den form, det gerne beskrives i diverse historier 2) der har aldrig været nogen brand 3) Weng Chun folk har aldrig været særlig eftersøgt 4) Chan Yiu Min var ikke Dai Sihing (ifølge de fleste andre kilder ud over hans egen linie.. ) blandt Chan Wah Shuns elever 5) Chan Yiu Mins "Siulam Weng Chun" er ingenlunde en "ren" Wing Chun stil, men snarere det, man i Kina kalder (oversat til engelsk) "village gong fu", dvs. en blanding af en masse fragmenter, landsbyfolkene har lært hist og pist i deres rejser uden for landsbyen og så taget med tilbage 6) Hvad afholdt Leung Zaan fra at bruge det originale "Weng", da han kom tilbage til Dong Bin, Ku Lo Hoksaan (hans fødeby), da han underviste sine elever der? I Ku Lo Wing Chun bruger man "Wing" ikke "Weng"...

Endvidere, hvis "Weng" skulle have været det originale navn, hvordan kan det så være at Ban Chung Cho Ga Wing Chun, som er blevet givet videre i lukket kreds direkte og uændret (siges det ) fra Zheng Dan Gam (Yik Kam) til Cho-familien bruger "Wing" og ikke "Weng"?

Som sagt, tager jeg ikke nogen kinesiske historier for gode varer, men mener det er meget mere givende at se på, hvad de forskellige folk rent faktisk laver, hvad deres stil indeholder, osv.

Jeg har selv besøgt Taam Sifus skole i Seundak for at se, hvad de laver og for at stille ham nogle spørgsmål og kan sige, at det er noget forskelligt fra andre Wing Chun grene, både hvad angår curriculum og også koncepter/principper og forståelse af disse.

Ud over det er jeg ganske bekendt med Tang Yik Weng Chun via kilder i HK, og kan sige, at der måske er nogle ligheder, men at det fundamental er ganske anderledes end Wing Chun. Det er muligt, at begge har et fælles ophav i det misk-mask af stile, der blev praktiseret af opera-folkene på de røde både, men det må siges, at de ret hurtigt udviklede sig til forskellige stil-arter. Derfor min konklusion, at det ikke har været samme stil i i hverfald adskillige generationer tilbage - uanset hvilken betegnelse de bruger.

25/7-2016, 17:47

Nico

Antal indlæg: 2
Online 0d 0t 14m
WT Center KBH.


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


PowerGlove ID #514690
DAVID..

Mange mange tak buddy


---
I do not train to fight, I train so I dont have to fight..

The Brazilian Jiu Jitsu Globetrotter

Svar på indlæg
Emne:

Brugernavn:

Kodeord:


;-) = :tvp = :eek =
:-D = :pimp = :-P =
:\ = :smokin = :rofl =
:( = :lol = :ninja =
:) = :oel = :freak =

Citat:
Billede:
Youtube:

[quote=bruger]Citat[/quote]
[img]http://www.x.dk/billede.jpg[/img]
[youtube](youtube video id)[/youtube]
Tekst:

Preview


Copyright 2001-2019 by MartialArts.dk | Kontakt: graugart@gmail.com
Chart.dk